Pošírovaná vejce
(1 vejce odpovídá 1/2 celého jídla)
Co je to pošírování?
Pošírovat znamená připravovat jídlo ve vodě, vývaru či mléce při teplotě přibližně 70–82 °C. Tekutina se jen jemně vlní a neprobublává. K pošírování jsou vhodné suroviny, které mají tendence vysychat či se během vaření rozpadnout. Pošírovat můžete maso, zeleninu i ovoce. My se dnes zaměříme na vejce.
Co budeme potřebovat:
1 vejce od šťastných slepiček
1 lžíce jablečného octa
Postup přípravy:
Na plotnu postavte hrnec s vodou a přilijte do ní 1 lžíci jablečného octa.
Vodu přiveďte těsně pod bod varu. Voda nesmí vřít, vířící bublinky by vejce potrhaly.
Vejce rozklepněte do naběračky tak, abyste neporušili žloutek. Naběračku pak ponořte do horké vody a opatrně z ní vejce vypusťte. Pokud před vypuštěním vejce způsobíte ve vodě malý vír, vaše vejce získá dokonalý tvar.
Konzistence závisí na době vaření
2-3 minuty = smetanový žloutek, 4-5 minut = měkký až pevný žloutek
Že jsou vejce hotová, poznáte i po hmatu, stačí vejce vyjmout z vody děrovanou naběračkou a prstem do něj šťouchnout, snadno poznáte, že bílek je pevný, ale žloutek nikoli.
Dobrou chuť
